Navet har öppnat igen!

Ett flertal åtgärder har vidtagits och de senaste proverna visar att inga legionellabakterier finns kvar på anläggningen. Arbetet efter stängning har bestått i att analysera orsaken till legionellatillväxen, hetvattenspolning av duschsystemet för att eliminera bakterierna, åtgärda tekniska fel på anläggningen, samt upprätta rutiner för att säkerställa att det inte händer igen.

Läs mer här: Nu öppnar Navet igen - Umeå kommun (umea.se)

Frågor och svar stängning

Här kan du se svaren på de vanligaste frågorna från våra besökare angående stängningen. Om du inte finner svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss.

Varför är Navet stängt?

Navet har beslutat om att hålla stängt efter fynd av legionellabakterier i en av duscharna på anläggningen. Legionärssjuka som man kan få av legionellabakterier är en allvarlig sjukdom som är anmälningspliktig.

Hur länge är det stängt?

Navet kommer preliminärt att hålla stängt i 14 dagar för rengöring samt nya provtagningar. När provresultaten inkommit tas ett nytt beslut om när vi kan öppna igen.

Jag var på Navet förra veckan, kommer jag bli sjuk?

Mår du bra behöver du inte oroa dig, men får du symtom kan det bero på legionella. Legionärssjuka är en ovanlig sjukdom som inte smittar från person till person eller genom att man dricker av det här vattnet utan det är genom inandning av små vattendroppar som bildas i vattensystem som du kan bli smittad. Har du varit på Navet den närmsta tiden går det därför inte att utesluta smitta. Äldre, personer med nedsatt immunförsvar, storrökare, personer med diabetes eller nedsatt njurfunktion och män drabbas lättare av legionärssjuka.

Upplever du att du är i riskzon, eller om du börjar känna dig sjuk, läs om symtomen för legionärssjuka på www.1177.se och ring till 1177 om symtomen blir värre och du blir allvarligt sjuk och tala om att du har varit på Navet.

Navetkortet

Vill du kunna bada, simma och relaxa på Navet så ofta du vill, få tillgång till all vattenträning på Navet och även bada på Umelagun under sommaren? Skaffa Navetkortet – nu utan bindningstid!

Vattenträning

Mer spänning

Upplevelsebadet