Navet är stängt tills vidare på grund av legionellabakterier

Navet i Umeå har stängt efter att legionellabakterier har upptäckts i ett duschutrymme. Innan badanläggningen kan öppna igen behöver fastighetsägaren, Inab, utfärda åtgärder i fastigheten och ny provtagning ska visa att legionellan är borta.
Läs mer:
Navet stänger efter fynd av legionella (umea.se)

Frågor och svar om stängningen

Läs frågor och svar om Navets stängning här.

Plupp

På Navet kan du bada med Plupp och hens vänner! Kom och träffa Plupp och Hermelin, plaska och lek med bävrarna och lämlarna, eller känn pirret i magen när du åker i rutschkanorna. 

Plupp och hans värld

Plupp är en omtänksam liten varelse med blått hår som bor långt uppe i norr. Hen är en ”osynling” som är osynlig för människor, men Plupp pratar med alla djur. När hen pratar låter det ”plupp, plupp, plupp…”

Djuren i fjällen är hens bästa vänner. Plupp är kompis med hermelinen Hermelin och lämmeln Lämmel, men också med bävrar, ripor, tranor, älgar och björnar. ”Smakar ditt hår blåbär?” undrar björnarna ibland och tittar på hens blåa hår.

Plupp bor i en liten kåta som hen har byggt tillsammans med sina vänner. Kåtan ligger vid en fjällsjö som heter Blåvattnet. Där bor hen året runt.

På sommaren ligger Plupp i sin hängmatta vid sjön eller går upp på fjället tillsammans med renarna. Där tittar de på midnattssolen tillsammans.

På hösten, när fjällbjörkarna får vackra färger, plockar Plupp hjortron inför vintern. På vintern är det mycket snö och Plupp har på sig sin vita vinterpäls. Hen måste åka skidor för att ta sig runt. På våren tycker Plupp om att känna vårsolen värma.

Plupp ger sig ofta ut på äventyr för att upptäcka nya platser och träffa nya vänner. Men hen trivs ändå bäst i fjällen. Det är där hen är hemma.

Plupp på en flotte

© Inga Borg

Fakta om böckerna

Böckerna om Plupp skrevs och illustrerades av Inga Borg (f. 1925). Mellan 1955 och 2005 gavs inte mindre än 24 böcker om Plupp ut. 17 av dessa trycks fortfarande i nya upplagor. Böckerna, med sina tidlösa skildringar av fjällmiljön och dess djur, har lästs och älskats av flera generationer och har också översatts till ett tiotal språk.

Även om Plupp refereras till som en ”han” i böckerna, så har Inga Borg sagt att Plupp varken är en ”han” eller en ”hon”, eftersom hon ville skapa en figur som både pojkar och flickor kunde identifiera sig med.

Badkalas på Navet

Ät på Navet

Restaurang

I Navets restaurang hittar du både mättande måltider, nyttig frukost och lättare fika. Här kan du också äta din egen matsäck.

Mer spänning

Upplevelsebadet