Lock in 27-28 oktober!


Missa inte LOCK-IN, årets läskigaste event på Navet! Observera förändrade öppettider lördag 27-28/10.

Relaxavdelningen är stängd under evenemanget.


Historien bakom Navet

När Navet invigs i augusti 2016 blir det en del av en lång historia av badhus i Umeå.

Det äldsta badhuset i Umeå är Varmbadhuset från 1894, som än idag står kvar på sin ursprungliga plats på Västra Strandgatan, vid det som idag är Årstidernas park. Skylten har bevarats, även om byggnaden sedan länge används till annat än bad.

Under 1900-talet fortsatte man att bygga fler badhus för att fylla nya behov, och 1970 invigdes Umeå simhall på Haga. Liksom många andra svenska simhallar, Folkets Hus och bibliotek, var den en del av 60- och 70-talets kommunala välfärdssatsningar.

Mot slutet av 90-talet började man inom kommunen diskutera hur man skulle kunna renovera och modernisera Umeå simhall, som vid det laget började bli sliten. Efter flera års diskussioner och utredningar stod det klart att det skulle vara mer lönsamt att bygga ett helt nytt badhus, som dessutom kunde leva upp till moderna tekniska krav.

Umeås kommunpolitiker enades 2007 om att det nya badhuset skulle byggas i kvarteret Nanna, som till största delen bestod av en grusplan. På så sätt fick man plats med en 50-metersbassäng inomhus, samtidigt som badhuset blir en centralt belägen mötesplats – ett riktigt nav – i Umeå.

Läs mer om Navet i vårt invigningsmagasin Pdf, 4.6 MB..

Ett badhus för alla

Tillgänglighet

Ät på Navet

Restaurang

I Navets restaurang hittar du både mättande måltider, nyttig frukost och lättare fika. Här kan du också äta din egen matsäck.

Koppla av i upplevelsebadet